Sidor

fredag 2 maj 2014

Får mer kunskap om matematik

Vi hade börjat jobba med en ny uppgift i laborationen. Den uppgiften heter matematik i vardagen.
Vi jobbade med uppgiften med kontext. Vi skrev en berättelse och sedan en ny uppgift. Vi försökte att lösa tre av mina kamrater uppgifter och kommenterar dem.

Först har vi skrivit en berättelse och sen vi omvandlade den till en matematisk uppgift. På början det ser svårt ut men när vi börjat att skriva det bli lärorikt och rolig. vår lärare förklarade oss att vad måste vi skriva och hur, han gjorde ett exempel. För mig var svårt att komma ihåg en berättelse som kan jag omsätta den till mattematiskt.
Att skriva en uppgift själv var inte så svårt därför vi jobbade med det redan. Jag hade fått hjälp av mina lärare under laboration. De hade beskrivit mycket bra på så sätt att vi alla fatta vad måste vi göra. Jag kunde skrivia min första matematiskt uppgift. min uppgift har två steg att lösas.

Jag försökte att lösa andras uppgift och jag gjorde några av dem. Jag tror att bästa del var lösa anddras uppgifter. Man kan använda sina kunskaper som lärde sig under lektionen och testa sig.

Under laboration kunde vi skriva sin egen uppgift. Om man skriva själv, kan man förstå hur löser en uppgift på olika sätt.
labroration och jobba med kontext framkallar mig att fatta, om man förstår uppgiften och vet vad uppgiften är efter,lösa uppgiften blir lättare.


tisdag 29 april 2014

En ny uppgift

Anna jobbar på ett företag. Hennes lön är 16000 kr per månad. Hon har en dotter som är 7 år gammal. Anna vill hennes dotter ha sitt eget företag när hon bli vuxen. Där för Anna spara pengar till sin dotter och hon sparar 400 kr varje månad.

       A) Hur mycket procent av sin lön sparar Anna?

       B) När hennes dotter blir 20 år gammal,hur mycket pengar kan hon få ?

onsdag 9 april 2014

Avstånd mellan hem och skolan

Jag har köpt en cykel förra sommarn för att cykla till skolan. Jag cyklar varje dag mellan hemmet och skolan. Avståndet mellan hem och skolan är 5 km och det tar 45 minuter att cykla.

Jag undrade hur många varv mitt hjul snurrar under en veckas cykling. Om jag ska räkna varven på hjulet, behöver  jag veta omkretsen av mitt cykels hjul. Hjulets radie var 35 cm.



A) Hur många varv har hjulet snurrat under en vecka?

B) Hur långt cyklar jag på 5 minuter?






onsdag 26 mars 2014

Åtta geometriska figurer

I dag hade vi en spännande laboration. Vi har klarat av med laborationen med jämförpriset och i dag arbetade vi med olika figurers namn, och hur de ser ut.





Den här bilden beskriver olika figurer
som jag och Fatima har jobbat med idag.

Vi delade in oss i grupper, två och två. Jag och Fatima var i samma grupp. Birgitta gav oss åtta kort med olika figurer. I gruppen beskriver en person sin figur till den andra och den andra personen ritar den på papper och gissar namnen på figuren.



När vi klara med att rita går varje grupp ut på skolan och försöker att hitta några saker som vara likadan som figuren på kortet och fotografera av dem.






En cirkel


En likbent triangel

En parallellogram

En kvadrat

En liksidig triangel

En rätvinklig triangel
En rektangel
En rumb


Idag fick vi veta många olika och nya matematiska ord. Exempelvis vad är en vinkel eller en sida, höjd\låg, bred\smal.

I mitt hemland lärde jag geometriska figurers namn på mitt språk. jag blandade dem när var jag i skolan i mitt hemland, men nu det är bättre eftersom vi jobbar praktisk med figurer.

Vi lärde oss hur man kan beskriva geometriska förmer (hur något är), och prova rita vad den andra personen säger.

Jag lärde mig att komma ihåg alla namn på de åtta figurerna som vi jobbade med i dag. Jag tror att jag aldrig kommer att glömma bort deras namn.

onsdag 12 mars 2014

Ica kvantum var billigast



I mars 2014 gjordes en undersökning av den billigaste matkassen i Luleå. Matpriser är något som intresserar oss elever som studerar på vuxenutbildningen. 

Diagrammet visar:

  • Orange färg: ICA kvantum 
  • Rosa färg: ICA supermarket 
  • Blå färg: Coop Björksgatan. 
ICA kvantum har billigaste matkassan än ICA supermarket och Coop Björksgatan.










Vi har valt många olika varor för undersökningen. De var vanliga varor som hade inte så dyra priser. Vi jobbade med tre matkassan, ICA kvantum, ICA supermarket och Coop Björksgatan och jämförde de med varandra.

Vara
Mängd
Vara
Varumärke
Ris
1 kg
Morötter
200 g
Olivolja
2 liter
Kyckling
2 kg
Pasta
500 g
Salt
500 g
potatis
1/5 kg
Baguette
1 st
Ägg
6 st
Ost
1 kg
Mjölk
1 liter
Smör
1 pkt


Billiga eller dyra varor kan bero på deras kvalitet,  ekologisk, varumärket, deras läge och vidare. Även de båda är ICA men de har olika prisen. ICA Supermarket har dyrare varor därför att det ligger på Centrum och det är på bra ställe. Det syns inte så mycket skillnad mellan deras prisen, det var bara 161 Kr förändringsprisen och vi räknat på  procentform också och det hittades 29% skillnad mellan prisen.

Förstås är ekologiska varor lite dyrare än vanliga varor. Det är ett motiv på varuprisen. De två affärer som vi jämförde, har nästan samma varumärken och skillnaden mellan de kan vara för en annan anledningar som ekologisk vara.


Idag ska vi välja ut tre av de affärerna och jämföra deras priser med varandra. Sen ska vi göra en diagram på de priserna.Jag och Leila är tillsammans på en grupp. Vi valde de tre affärer: ICA Supermarket, Coop Björkskatan och ICA Kvantum. Vi tittade på likheter och skillnader mellan prisen på affärerna. Efter jämförelse valdes ICA Kvantum för billigaste matkassan och ICA Supermarket hade dyraste matkassan.



onsdag 26 februari 2014

Jämförpris

I förra veckan hade vi fått en lektion om prisundersökning i olika matkassan. Jag och Fatemeh var i en grupp med varan. Jag gick till Coop Forum igår natt och skrev priset på olika varor.

Idag alla hade sina undersökningar med sig och jämförar dem med varandra. Vi jobbade mer på jämförpris, att hur kan man räkan priset  t ex på 200 g mörroter.


Idag var mycket användbar för att jag kunde träna mer på räkan jämförpris. Förut kunde jag göra det, men praktiskt arbete är mycket bättre. Nu kan jag komma lättare ihåg hur kan man räkana jämförpriset.

Förutom att vi kunde träna matte idag, försått  vi också vilken äffar är billigaste och viken är dyraste med hjälp av undersökningarna som vi alla har gjort.

onsdag 19 februari 2014

Undersökning priset

Idag fick vi en lektion om undersökning. Jag har förstått vad ska vi göra och varför.

Stina ge oss en lista av olika varor och vi delade i olika grupper och varje grupp valde en affär att gå.

Jag och Fatemeh är i en grupp och vi har valt Coop forum i Örnäset, nära oss. Vi måste skriva priset på varor, märkesvaror, pris, mängd och jämförpriset i en tabell som vi gjorde innan.

Nästa vecka ska vi fardig den och komma till skolan och sedan bestämmer oss att viken affär är billigaste. 

onsdag 12 februari 2014

Mastematiskt lexikon


Idag lärde oss nya matematiska ord. Stina, jag, Assad, Fatemeh, Adrian och Mehdi vi var en grupp tillsammans.


Stina först delade några papper med olika ord. Vi förklarade dem för varandra och satt vi exempel på dem heller för bättre att förstår. Vi pratade om storlek, antal, tid…, det var jätte bra, jag visste inte om några av orden men nu kan jag använda dem.

Först pratade vi om storlek och tog den här bilden. Bilden visar två telefoner där en HTC är större än en Iphone. Iphone är mindre än HTC.




Nästa bild visar att den blåa boken är störst



Den här bilden visar att Adrian har flest böcker, och Mehdi har färre böcker.  Jag som sitter till höger har färre böcker än Adrian men fler böcker än Mahdi som sitter till vänster. 




Vi pratade om pris också, att en smartboard är dyrare än en whiteboard.


Här har vi Stina och Adrian, den bilder visar att Stina är äldre än Adrian. Adrian är yngre än sin lärare.


Jag lärde mig många nya saker om mattematisk ord, jag tycker att det är bra att vi har laboration varje vecka.




















onsdag 5 februari 2014

Vad heter de fyra räknetäkken?

Idag jobbade vi med laboration med Stina och min grupp, Nelson, Siriporn och Fatima. Vi trännade med fyra räknesätter. Vi började med några kort med siffror, ord och symoler och försökte att förstår vad betyder och vad heter dem som substantiv och som ett verb.

Vi delade korter i olika grupper t ex  plustäken tillhör i addtiongrupp, efter ett tag blev alla samla ihop  och vi förståt att t ex ”term ” är i addition och subtraktion grupp, bara i de grupper. varje person hade sin hög , min hög var multiplicktion. Alla görde ett exempel om sin hög och sen förkalarade det till de andra. Det var mycket användbart.


Idag förståt jag vad gör en laboration, Jag fattade att mitt uttal var fel och jag kunde nästan rätta det med hjälp av laboration. Innan idag var alla namn på symboler huller om buller i min huvud men idag blev dem sortera. 

onsdag 29 januari 2014

Min profil

Jag heter Leila och jag kommer från Afganistan, men jag född i Iran . Mitt modersmål är Dari. Jag kan persiska, svenska och lite engleska heller.
Jag har läst matte till gymnasieskolan i mitt hemland, när var jag på gymnasiet var min lärare  alltid sur och arg på vad som helst, jag gillade inte  så mycket matte föratt det var så tråkig, hon hade sina reglar i sin lektion, alla satt tysta och bara höra.
När har jag klart med skolan, hittade jag ett jobb på ett apotek, jag var på kassan och jag användande mycket matte varje dag, här i Sverige använder jag matte som vanligt t ex när jag handla eller när jag vill planera över min dag och när jag göra mina matteläxor.

Nu håller jag på matte men på svenska, jag hoppas att jag kan lära mig mattespråk på svenska och kan jag lösa ett matematiskt problem på olika sätter. Jag vill studera igenom IT, så måste jag kämpa mycket.
Vi jobbar med mattematikblogg, det är ett nytt sätt lärande på matte, jag tänker att med det kan vi veta vad gjörde vi från början, jag tycker att det kan  hjälpa mig på matte eller på andra ämne.